lyssa_omslagmini

Toms debuutroman Lyssa verscheen 21 maart 2017 bij Uitgeverij Querido en werd bekroond met het C.C.S-Crone Stipendium.

Mestopes, 1877. Op zomerverlof in de grote stad ontmoet de jonge officier Gaspar Szabo de intrigerende Lyssa Boktani. Als vrouw van een rijke intellectueel introduceert zij hem in de hogere kringen van de Mestopische elite. Gaspar droomt ervan haar weg te kapen van haar man Viktor, een schuwe mensenhater. Intussen broeit er in de zonnige straten van Mestopes een ziekte die van mensen beesten maakt. Een reeks ongelukken zorgt ervoor dat Gaspar de mysterieuze Viktor Boktani daadwerkelijk ontmoet en de zomer in het teken komt te staan van de grote drie: liefde, vriendschap en de dood.

Tom werd uitgeroepen tot ‘het literaire talent van 2018‘ door De Volkskrant.

Korte verhalen en artikelen van zijn hand verschenen o.a. in De Volkskrant, De GidsDe TitaanHard//Hoofd, en Mindshakes.

Lyssa in de media

‘Een kunststukje: Klassiek met de vlotheid van hedendaags proza. Hofland weet de lezer mee te slepen.
De Groene Amsterdammer

Je laat je door Lyssa gewillig meevoeren naar de ondergangHofland heerst over zijn materiaal en blijft zelf als schrijver geheel buiten beeld. Zo’n ongewone debutant vang je niet met een generalisatie over romandebuten.’
– Trouw

‘Dit debuut is te interessant om over te slaan. De vrouwenrollen in Lyssa verraden zijn vooruitstrevendheid: de vrouwen passen in hun tijd, maar laten ook niet met zich sollen. Meer van dat!’
– NRC

‘Een vlekkeloos debuut dat ik een paar extra drukken gun.’
– Gerwin van der Werf

‘Wat zou het fijn zijn als er meer tijdloze, uitstekend geschreven romans zoals deze zouden verschijnen.’ 
– Tzum

In 2017 ontving Tom het C.C.S Crone-stipendium tijdens het International Literature Festival in Utrecht: een tweejaarlijkse prijs voor de meest beloftevolle schrijvers uit Utrecht. De jury baseerde zich bij de keuze op Lyssa en een kort verhaal: Snoesje of liefdesbrief van een tafelpoot dat werd gepubliceerd in de Tilburgse literaire krant De Titaan.

In 2011 werd zijn gedicht Vogels gerekend tot de top twintig beste Nederlandse gedichten uit Nederland en Vlaanderen (aldus de Turing Nationale gedichtenwedstrijd) en zodoende opgenomen in de bloemlezing De Toverhazelaar.

Lees hier het sci-fi verhaal De Engel van Chongqing dat Tom schreef voor SLA: klik.