Tom Hofland is schrijver van romans, korte verhalen, columns, toneel en film. Daarnaast is hij programmamaker voor bijvoorbeeld de VPRO, interviewt en presenteert hij en geeft hij masterclasses over schrijven en podcasts maken.

Tomkleiner

Hij werd geboren in 1990 te Apeldoorn en studeerde Writing For Performance aan de HKU. Zijn teksten verschenen  o.a. in De Volkskrant, Hard//Hoofd, De Gids en De Titaan.

Zijn debuutroman Lyssa verscheen 21 maart 2017 bij Uitgeverij Querido en werd bekroond met het C.C.S-Crone Stipendium. Eind 2017 werd hij uitgeroepen tot ‘het literaire talent van 2018‘ door De Volkskrant.

Lyssa in de media

‘Een kunststukje: Klassiek met de vlotheid van hedendaags proza. Hofland weet de lezer mee te slepen.
De Groene Amsterdammer

Je laat je door Lyssa gewillig meevoeren naar de ondergangHofland heerst over zijn materiaal en blijft zelf als schrijver geheel buiten beeld. Zo’n ongewone debutant vang je niet met een generalisatie over romandebuten.’
– Trouw

‘Dit debuut is te interessant om over te slaan. De vrouwenrollen in Lyssa verraden zijn vooruitstrevendheid: de vrouwen passen in hun tijd, maar laten ook niet met zich sollen. Meer van dat!’
– NRC

‘Een vlekkeloos debuut dat ik een paar extra drukken gun.’
– Gerwin van der Werf

‘Wat zou het fijn zijn als er meer tijdloze, uitstekend geschreven romans zoals deze zouden verschijnen.’ 
– Tzum

In 2017 ontving Tom het C.C.S Crone-stipendium tijdens het International Literature Festival in Utrecht: een tweejaarlijkse prijs voor de meest beloftevolle schrijvers uit Utrecht. De jury baseerde zich bij de keuze op Lyssa en een kort verhaal: Snoesje of liefdesbrief van een tafelpoot dat werd gepubliceerd in de Tilburgse literaire krant De Titaan.

In 2011 werd zijn gedicht Vogels gerekend tot de top twintig beste Nederlandse gedichten uit Nederland en Vlaanderen (aldus de Turing Nationale gedichtenwedstrijd) en zodoende opgenomen in de bloemlezing De Toverhazelaar.