Schrijver

Tom_7

Tom Hofland (Apeldoorn, 1990) woont in Antwerpen en schrijft verhalen (uitgegeven door Uitgeverij Querido), toneel, film en columns (bijvoorbeeld voor De Gids). Daarnaast is hij werkzaam als creative copywriter en tekstschrijver.
Zijn lovend ontvangen debuut roman Lyssa verscheen 21 maart bij Uitgeverij Querido.

De Groene Amsterdammer noemde Lyssa een kunststukje: Klassiek met de vlotheid van hedendaags proza. Hofland weet de lezer mee te slepen.
NRC Handelsblad noemde Lyssa ‘Een geslaagd ode aan de grote Russische schrijvers’
Trouw zei over Lyssa: “Hofland schrijft het fraai en zonder stilistische uitglijders op. Hij heerst over zijn materiaal en blijft zelf als schrijver geheel buiten beeld. Zo’n ongewone debutant vang je niet met een generalisatie over romandebuten.”

Lees het interview met NSMBL.nl over Lyssa, het interview met C. Magazine over Tom’s vele bijbaantjes en het interview met i-D Nederland over Tom’s eerste boekenbal en andere eerste keren.

In 2017 ontving Tom het C.C.S Crone-stipendium tijdens het International Literature Festival in Utrecht: een tweejaarlijkse prijs voor de meest beloftevolle schrijvers uit Utrecht. De jury baseerde zich bij de keuze op Lyssa en een kort verhaal: Snoesje of liefdesbrief van een tafelpoot dat werd gepubliceerd in de Tilburgse literaire krant De Titaan.

In 2011 werd Tom’s gedicht Vogels gerekend tot de top twintig beste Nederlandse gedichten uit Nederland en Vlaanderen (aldus de Turing Nationale gedichtenwedstrijd) en zodoende opgenomen in de bloemlezing De Toverhazelaar.

Tom draagt regelmatig  voor uit eigen werk op evenementen zoals Mensen Zeggen Dingen en Dit zijn de schrijvers.